Brexiti väljaastumisleping

Allikas: Vikipeedia
Suurbritannia ja Põhja-Iiri Ühendkuningriigi Euroopa Liidust ja Euroopa Aatomienergiaühendusest väljaastumise lepingu eelnõu

Brexiti väljaastumisleping (ametlikult: Ühendkuningriigi Euroopa Liidust väljaastumise lepingu eelnõu) on (11. septembri 2019. aasta seisuga) ratifitseerimata leping Euroopa Liidu (EL) ja Suurbritannia vahel, millega kehtestatakse viimase lahkumistingimused (Brexit). See hõlmab selliseid küsimusi nagu raha, kodanike õigused, piirikorraldus ja vaidluste lahendamine. Samuti sisaldab see üleminekuperioodi ning ülevaadet Ühendkuningriigi ja EL-i tulevastest suhetest. Avaldatud 14. novembril 2018, oli see Brexiti läbirääkimiste tulemus. Lepingu kiitsid heaks ülejäänud 27 EL-i riigijuhid ja peaminister Theresa May juhitud Ühendkuningriigi valitsus, kuid nad seisid Ühendkuningriigi parlamendis silmitsi opositsiooniga, kelle ratifitseerimine on vajalik (vaja on ka ratifitseerimine Euroopa Parlamendis). Suurbritannia parlamendi alamkoda lükkas 15. jaanuaril 2019 lahkumislepingu tagasi häältega 432–202. Alamkoda lükkas kokkuleppe uuesti tagasi 12. märtsil 2019 häältega 391–242 ja lükkas kolmandal korral 29. märtsil 2019 tagasi häältega 344–286.

Lahkumisleping on tihedalt seotud mittesiduva deklaratsiooniga Euroopa Liidu ja Ühendkuningriigi tulevaste suhete kohta.